Yin Yoga

Onze samenleving is heel erg YANG! Wat betekent dat het gericht is op actie, prestatie en resultaten. We worden constant blootgesteld aan technologie en sociale media, waardoor we altijd verbonden zijn en de druk voelen om productief te zijn. Deze focus op ‘yang’ kan leiden tot een gebrek aan rust en ontspanning, waardoor we ons overweldigd en uitgeput voelen. Dit is waar YIN yoga kan bijdragen aan een beter gebalanceerd leven. 

Waarom Yin Yoga

Yin yoga is een vorm van yoga die zich richt op het vertragen en verstillen van het lichaam. In tegenstelling tot de dynamische en actieve vormen van yoga, worden de poses bij yin yoga langer vastgehouden (meestal tussen de drie en vijf minuten). Dit komt omdat bij yin yoga de nadruk ligt op het versterken van onze dieper gelegen weefsels zoals bindweefsels, pezen, botten & organen. Deze delen hebben alleen baat als de houdingen langer aangehouden worden. 

Niet alleen de weefsels plukken hier de vruchten van maar ook ons zenuwstelsel zal kalmeren. Wat resulteert in een diepe ontspanning en vermindering van stresslevels. Veel van de poses zijn gericht op het openen van de heupen, de wervelkolom en de schouders, die vaak gebieden zijn waar spanning wordt vastgehouden en opgeslagen. Door deze plekken regelmatig aan te spreken in het lichaam kan het klachten verminderen en zorgen voor een betere houding. Daarnaast kan yin yoga ook bijdragen aan het vergroten van je flexibiliteit en mobiliteit. 

...

Yin yoga is niet alleen maar een vorm van ontspanning, maar ook een manier om je grenzen op te zoeken en te verleggen. Doordat we de poses langer vasthouden kan het soms erg ongemakkelijk worden. Vooral als je de diepere lagen van je lichaam begint te voelen en tegen weerstand aanloopt. Juist het opzoeken van die grenzen kan je helpen om te groeien en sterker te worden, zowel fysiek als mentaal. Én dat is precies wat we gaan doen tijdens een les. Je leert omgaan met ongemak en weerstand, wat je uiteindelijk zal helpen beter om te gaan met uitdagingen in het dagelijks leven. Je leert om te ademen en te ontspannen in situaties die je normaal gesproken misschien als stressvol of overweldigend zou ervaren. Je leert jouw grenzen kennen en weet, hoe & wanneer je moet luisteren naar je lichaam zodat je deze grenzen niet overschrijdt en met respect om kunt gaan met jezelf. Niet alleen tijdens een yoga les maar ook in het dagelijks leven!

 

Kortom, yin yoga gaat niet alleen over ontspannen, maar ook over het opzoeken van grenzen. Door bewust te worden van je grenzen en deze te respecteren, kan je groeien en sterker worden, zowel fysiek als mentaal. En dat is uiteindelijk waar het bij yoga om draait: het vinden van balans en harmonie tussen lichaam en geest.

Voordelen van Yin op een rijtje

Hoewel yin yoga geen wondermiddel is en niet alle klachten kan oplossen, kan het wel helpen bij het verminderen van verschillende lichamelijke en mentale klachten.

  1. Stijfheid en pijn: Yin yoga kan helpen bij het verminderen van stijfheid en pijn in het lichaam, vooral bij klachten die verband houden met spanning en stress.

  2. Stress en angst: De langzame en ontspannen houdingen van yin yoga kunnen helpen om de geest tot rust te brengen en stress en angst te verminderen.

  3. Slaapproblemen: Regelmatige beoefening van yin yoga kan helpen om slaapproblemen te verminderen en een betere nachtrust te bevorderen.

  4. Rugklachten: Yin yoga kan helpen bij het verminderen van rugklachten, vooral bij spanning en pijn die verband houden met een zittende levensstijl.

  5. Spijsverteringsproblemen: Yin yoga kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en constipatie te verminderen.

  6. Vermoeidheid: Yin yoga kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de energieniveaus.

*Het is belangrijk om te onthouden dat yin yoga geen vervanging is voor een medische behandeling en dat het altijd belangrijk is om advies te vragen (als je ernstige klachten hebt of een behandeling hebt lopen) bij de huisarts/dokter/fysiotherapeut. Echter, als aanvulling op een behandeling, kan yin yoga helpen bij het bevorderen van het herstel en het welzijn van het lichaam en de geest.

Mijn Youtube kanaal

Alle yin yoga lessen komen op mijn youtube kanaal te staan en zijn dus gratis te volgen! Sinds Januari 2023 ben ik begonnen met het uitbreiden van deze bibliotheek zodat jij uiteindelijk een ruime keuze hebt aan lessen. Ook als je nog nooit aan yin yoga hebt gedaan kun je voldoende video’s vinden om kennis te maken met deze vorm van yoga.

Yin Yoga op maat

Mijn gepersonaliseerde yin yoga sessies worden gemaakt voor uw specifieke behoeften, of je nu op zoek bent naar meer flexibiliteit, stressvermindering of verlichting van pijn. Ik kan je helpen met een op maat gemaakte les die perfect past bij jouw unieke lichaamsstructuur en doelen. In plaats van de traditionele live lessen waarin jij je voornamelijk aan moet passen, werk ik andersom en gaan we kijken wat jou het beste kan ondersteunen.

Investeer in uzelf en ervaar de transformatieve kracht van yin yoga!