nieuwe gewoonte aanleren

Nieuwe gewoonte aanleren? Deze methode werkt het snelst

Je had het jezelf nog zo voorgenomen om te gaan sporten, maar daar zit je weer op de bank
(met een zak chips binnen handbereik). Op z’n tijd is daar niets mis mee. Maar wil jij echt
graag een nieuwe gewoonte aanleren, dan zal je er iets voor moeten doen. Want ook jij kan
je fitter, energieker en zelfverzekerder voelen! In dit artikel leg ik je uit hoe jij de eerste stap
zet naar die nieuwe gewoonte én hoe je ‘m vol kunt houden. (Ik ben nu al trots op je).

Zo werkt je brein

Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het handig om te begrijpen hoe onze hersenen
werken. Ons brein zit ingenieus in elkaar en is opgebouwd uit twee delen:

Het oerbrein; wat bestaat uit het reptielenbrein en het zoogdierenbrein
Het mensenbrein; wat ook wel de hersenschors of de neocortex wordt genoemd

 

Het oerbrein

Zowel het reptielenbrein als het zoogdierenbrein zijn op maar één ding gefocust en dat is overleven. Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen en regelt je instinct en je vitale lichaamsfuncties (zoals je ademhaling, je hartslag en je bloedsomloop). In het zoogdierenbrein worden je emoties, sociaal gedrag en motivatie geregeld. Dit gedeelte van je brein is ook gericht op voortplanting oftewel; ervoor zorgen dat de mens zo lang mogelijk leeft. De meeste beslissingen die we nemen worden geregeld door het oerbrein.

Het mensenbrein

Het mensenbrein is in vergelijking met het oerbrein een jonkie. Het bestaat ‘nog maar’ 1 miljoen jaar. Met dit gedeelte van je brein kan je plannen maken en doe je kennis op. Hier zit je intellect en je ratio, oftewel; dit brein is jouw ‘gezonde verstand’. De meeste beslissingen die je maakt komen voort uit je oerbrein en zijn dus gebaseerd op primitieve instincten. Het mensenbrein gaat er vervolgens mee aan de haal en koppelt er rationele gedachten aan. 

Een voorbeeld: je ziet een rood stoplicht en wilt doorrijden want je hebt ongelofelijke haast (je oerbrein). Je besluit toch maar te stoppen, want je weet dat het gevaarlijk is om door rood te rijden en je riskeert een boete (het mensenbrein).

nieuwe gewoonte aanleren

Dit gebeurt er in je brein wanneer je een nieuwe gewoonte aan wilt leren

Alles wat je doet is dus een samenspel tussen je twee breinen. Maar wat gebeurt er nou wanneer je een nieuwe gewoonte aan wilt leren? Oeps, dan ontstaat er een conflict in je hersenen. Je brein is namelijk gericht op handelingen die weinig moeite kosten en die vertrouwd voelen, ook als iets eigenlijk slecht voor je is. Zodra je uit je comfortzone stapt gaan er alarmbellen af; je brein zal er alles aan doen om het aanleren van die nieuwe gewoonte tegen te gaan. En je begrijpt nu dus ook waarom het soms lastig kan zijn om een nieuwe gewoonte echt vol te blijven houden. Het vraagt om een sterke mindset als je voor verandering wilt gaan.

Een nieuwe gewoonte aanleren? Zo ga je voor duurzaam resultaat

Hoe zorg je er dan voor dat je, ondanks jouw eigenwijze brein, toch die stap zet om een nieuwe gewoonte aan te leren én dat je het langer volhoudt dan een week? Je zult in dat geval een nieuw verhaal over jezelf moeten gaan schrijven. Jouw huidige gedrag is namelijk
een weerspiegeling van het type persoon die jij (bewust of onbewust) denkt te zijn. Om jouw gedrag blijvend te veranderen zal je nieuwe dingen over jezelf moeten gaan geloven. Dat gaat dus verder dan alleen het stellen van een doel. Het gaat erom wie jij wilt worden én dat je dit aan jezelf bewijst. Alleen op die manier kan je jezelf ervan overtuigen dat je daadwerkelijk een nieuwe versie van jezelf bent geworden. Dat is de weg naar duurzame verandering.

Kort samengevat komt het hierop neer:
1. Jouw nieuwe identiteit: bepaal welk type persoon je wilt zijn
2. Laat het zien: Bewijs jouw nieuwe ‘ik’ aan jezelf met kleine overwinningen

 

Ik help je opweg met een paar voorbeelden:

Wil je minder gestresst zijn?

1. Jouw nieuwe identiteit: je bent een persoon die regelmatig oplaadmomenten voorzichzelf creëert
2. Laat het zien met: Na 20:00 uur laat je je laptop dicht en lees je een boek

Wil je liefdevoller zijn?
1. Jouw nieuwe identiteit: je bent een persoon die complimenten uitspreekt wanneer ze in je hoofd opkomen
2. Laat het zien met: zeg iedere dag iets liefs tegen jezelf of een ander

Wil je gezonder zijn?
1. Jouw nieuwe identiteit: je bent een persoon die altijd een moment weet te vinden om tesporten
2. Laat het zien met: doe iedere dag een workout (thuis of in de gym) zelfs al is het maar 10minuten

Kan je wel wat hulp hierbij gebruiken?

Als holistisch leefstijlcoach help ik je bij het creëren van gezonde gewoontes waarmee je de beste versie van jezelf wordt (en die je écht kunt blijven volhouden). Samen gaan we voor een leefstijl die voor jou werkt! Het resultaat? Je voelt je zelfverzekerd, energiek en levenslustig. Meer weten? Boek een gratis kennismaking.

Liefs,

Berit

Nieuwe gewoonte aanleren? Deze methode werkt het snelst

Nieuwe gewoonte aanleren? Deze methode werkt het snelst Je had het jezelf nog zo voorgenomen om te gaan sporten, maar daar zit je weer op de bank(met een zak chips binnen handbereik). Op z’n tijd is...